Nasıl başlarım?

Atlı okçuluğa başlamak ister misiniz?

10 kişiye 'Atasporumuz nedir' diye sorduğunuzda 10 kişiden de 'Güreş' cevabı alırsınız belki biri 'Cirit' de der. Ben ileride ülkemizde atlı okçuluğun o kadar yaygın, tanınmış ve araştırılmış olmasını dilerim ki 10 kişiden en az beşi 'Atasporumuz atlı okçuluktur' desin, çünkü Türkler tarihte birçok zaferi atlı okçularına borçlular.  Atlı okçuluk Türkler için temel savaş şekli olmuştur.

Atlı okçuluk iki ayrı spordan oluşmaktadır, okçuluk ve binicilik. Doğal olarak belli düzeyde at binemeden atın üstünde ok atılamaz. Düzgün tekniği ile ok atmayı öğrenmeden de at üstüne çıkılmaz. 'Kardeş, Türk oku nerden alırım' diye bana çok mesaj geliyor. Birkere 'Türk oku' ile 'yayı' kastediyorlar, aradaki farkı hala bilmeyenler Ok ve Yay yazıma bi göz atsın. Okçuluk veya atlı okçulukta ilk adım yay ve oklar edinmek değildir. Daha bizimle irtibata geçmeden oklar ve yay alan kimseler tabi büyük sorunlar yaşıyor ve boşuna masraf ediyor. Okların yaya göre spine değeri, uzunluğu, yay seçimi, libre seçimi vs vs. birçok faktör var. Birde eğitim almadan ok atılmaz!  '..eger ok atmak heves idersen gerekdür ki evvela bir üstad bulub ol üstada ram olasın..' (Kavsname).

1. Bilgi edinme
Herşeyden önce Türk okçuluğu hakkında temel kitaplar okunmalıdır, Ünsal Yücel'in 'Türk Okçuluğu', Mustafa Kani'nin Telhis'i ve Kavsname okunmalıdır, detaylar atlı okçuluk literatür sayfasında.

2. Binicilik eğitimi
İstanbul/Kemerburgaz'da bulunan Alkuzu Çiftliği ve Zekeriyaköy'de Göçmen's Ranch tavsiye edilir. Bu kulüplerdeki bazı atlar atlı okçuluğa alıştırılmıştır bile, fakat temel binicilik eğitimi için herhangi iyi bir binicilik kulübü yeterlidir. Benim tavsiyem bugün dünyada ve Türkiye'de yaygın olarak öğretilen 'İngiliz' stilini iyicene öğrenmek. Burada en önemli noktalar:
1. Kambur durmamak, daima dik durmak
2. Ayaklar üzengiye sadece ucuyla basacak, topuklar daima aşağıda kalacak
3. Dirsekler havada veya açılmış durumda değil vücuda yakın olması gerekir
4. Adeta, Tırs ve Dörtnal'ı hocanın anlattığı gibi güzel teknik ile öğrenmek
5. Tırs ve Dörtnal'da poponun eğere çarpmaması
6. Ata vücut, bacaklar ve topuklar ile (kamçısız!!) komut verebilmek

Binicilik eğitimini dörtnalda kollarınızı iki yana açarak gidebilecek seviyeye gelene kadar sürdürmeniz gerekiyor. Bundan önce at üstünde elinize yay almanızın manası yok ve tehlikeli.
İngiliz stili dedim, neden?
İngilizler 17.yy öncesinde çok farklı at biniyorlardı, binişleri, duruşları vs farklıydı. Osmanlı ecdadımızın Viyana ve sonraki savaşlarda bozguna uğramasından sonra birsürü Türk ve Arap atı kaçırılmış ve daha sonraları hayran kalınıp Osmanlı'dan satın alınmış. 18.yy'da İngilizlerin biniciliği tamamen değişmiş, Türk ve Arap atlarına binmekle kalmamışlar Türklerin duruşundan, eğerinden kısa üzengi kullanımına kadar bu biniş stilini kopyalamışlar. Daha önce kaba ve iri İngiliz at ırkına binerken 18.yy'da Türk, Arap ve Kuzey Afrika Barb atlarından modern 'İngiliz' atını elde etmişler. Bu 'İngiliz' olarak markalaştırdıkları at ve biniş stili aslında 'Doğu' atı ve 'Doğu' biniş stili diyebiliriz (ve büyük ölçüde Osmanlı!).

3. Türk okçuluğu eğitimi
Türk okçuluğu gruplarımızla irtibat kurup Türk okçuluğu antrenmanına başlanmalıdır. Grup içerisinde hatalar daha alışkanlık olmadan çabuk düzeltilir.

İllere göre antrenman imkanları:
İstanbul: Talimhane (Adnan Mehel): www.talimhane.org 
Ankara: İlkay Demirhan: http://www.gelenekselturkokculugu.com
Tokat: Yaşar Metin Aksoy
Kayseri: Sami Genel
Sivas: Hilmi Arıç
Çanakkale/Biga: Fatih Genel

4. Atlı okçuluk eğitimi
Bir müddet okçuluğu ve biniciliği ayrı yapmayı tavsiye ederim. Haftada en azından 2 gün at binip haftada iki defa da okçuluk antrenman yapılmalı ki kaslar gelişebilsin. Hem okçuluk hem binicilikte belli seviyeye gelindiğinde ikisini birleştirmede ilk adımlar atılabilir.
Kayseri atlı okçuluk kulübü ile irtibata geçilebilir (Sami Genel) veya Sivas'tan Hilmi Arıç ile.

4 comments:

  1. www.talimhane.org bu sayfa yanlış.farklı bir sayfaya yönleniyor. pek hoş bir sayfa da degil :)

    ReplyDelete
  2. Katılıyorum.
    Okçuluk eğitimi alayım derken başka bişiler çıktı. olaylar olaylar :D

    ReplyDelete