Sunday, 1 February 2015

Osmanlı ok yapımı-tüy şekilleri

Çeşitli müze örneklerinde bakarak Türk/Osmanlı tirkeş (savaş) oklarının yelek (tüy) şekillerini aşağıda paylaşıyorum. Yelek ölçüleri yapacağınız okun ağırlığına ve uzunluğuna bağlıdır. Tüyler az gelirse ok yalpalanır, fazla gelirse ok gereksiz yere yavaşlar - ona göre ayarlamanız gerekiyor.
Hazır satılan tüylerin hiçbiri aşağıdaki şekillere uymuyor maalesef.

  • Yelekler genelde kaz tüyünden yapılır. 
  • İnce ve uzun olur.
  • Tüyün altındaki beyaz madde (İngilizcesi quill) ayıklanmış olur
  • Renkler siyah, beyaz ve bazen boyalı olur
  • Yelekler gez kertiğine kadar gelir
  • Aşağıdaki son örnek Tatar oklarında sıkça görülen şekildir









4 comments:

  1. Merhaba Hocam belki yeri burası değil ama bir kaç sorum var. Hocam ben şimdilik atlı okçuluk yapmıycam öyle bi imkanım yok. Fakat okçuluk ile uğraşabilirim. Ata sporumuz olduğu için çok fazla ilgi duyuyorum. Yeni başlayan birine hangi yayı öneririzsiniz? Daha ileri zamanlarda hangi yayı önerirsiziniz? (Fiyat aralağı muhim değil) Hocam cevaplarsanız müteşekkir olurum.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Merhaba, sizin sorunuzu yanıtlarken, aynı zamanda kafasında aynı soruyu barındıranlar için de geçerli olsun isterim. Okçuluğa başlamak için yanlış yaydan ziyade, daha doğru yay konuşulabilir. Geleneksel okçulukta herkese uygun kepaze yaylarıyla başlamanız, sonrasında kas ve kondisyon gelişiminize göre daha "iyi" yaylara geçmeniz doğrusudur. Araba kullanmayı öğrenmek gibi düşünelim. Evet, Ferrari'yle de başlamanız mümkün, ama asıl faydayı daha sade bir üründen alırsınız. Hem de bu ürünün araba karşılığı Şahin değil :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kastettiğim ürün bu mesela, Tunç Okçuluk satıyor: https://www.okculuk.com/urun/geleneksel-baslangic-yayi

      Delete